Posted on

Mellarini

Vilinski panteon je sestavljen iz dvanajstih Mellarinov ali Ustvarjalcev.

Mellarini so tisto, kar bi morali imenovati bogove in boginje ali veliki duhovi, čeprav izraz “bog” danes običajno pomeni raven “vere” ali “dvoma”, ki sta čustvi, tuji vilinskim izkušnjam z božanskim in astralno eksistenco.
Vilini menijo, da teh dvanajst izžareva Olan. Za Olan se smatra, da je nad dvanajsterico, je neizrekljivi, nedostopni božji duh nad manifestacijo svetov.

Imena in značaj Mellarinov bodo nadalje razloženi v eksplikaciji sistemov run.

Treba pa je opozoriti, da obstaja tudi trinajsti Mellarin – Vaar, gospodar Praznine – ki ni imenovan in je še vedno brez predstavništva rune. Vedoznalci še vedno trdijo, da Vaar ima svojo runo, vendar je bila izbrisana iz vseh evidenc, ko je bil ta Mellarin poražen v prvi fazi Črne vojne, potem ko je samega sebe imenoval za glavnega med bogovi in vladal imperiju Primisaad, ki ga je obdajalo več tisoč svetov. Potem ko je bil dolgo močan vodja, je bil Vaar na koncu strmoglavljen in izgnan iz družbe Mellarion. Kljub temu še vedno obstaja in vliva ogromno moči v srca tistih, ki hrepenijo po osvajanju in gospostvu nad drugimi, ali tistih, ki dvomijo v sorodstvo vseh duhov.

Tabela orisuje dvanajst Mellarinov ali prvorojencev Olana, njihova imena in lastnosti. Njihova primarna imena so v Hadraashčini, jeziku Mellarinov samih. Navedena so tudi njihova vilinska imena (v Eranorščini) kot tudi sfere vpliva vsake božanskosti.

Hadraashčina

Vilinščina

Sfera vpliva

Vashaan Valma nebo, veter, ekspanzija, pravica
Shava Sellë zvezde, privlačnost, ljubezen
Islaar Lir pesmi, potovanje, misli
Abban Aurelen gore, kovanje, obrt
Am-mesh Arda zemlja, rojstvo in smrt
Obraash Alba sonce, lepota, rast
Ambash Tulan lov, vojna, zveri
Orion Oronwë žrtev, zdravljenje
Omulan Rianna lune, materinstvo, konji
Ulumas Niessa spomin, radost in žalost
Sezh Yavanna plodnost, zelišča, drevesa
Olobaal Ulmaren morja, reke, vode

Trije so pari Mellarinov, ki se pri Vilincih vedno štejejo za enakovredne partnerje. To so Aurelen in Arda, Tulan in Yavanna in nad vsemi drugimi veljata za kralja in kraljico Mellarinov Valma in Selle. Selle (izg. SAHL-ej) je prav tako imenovana Sarwen (izg. SAHR-oo-en), kar pomeni “iz zvezd spletena ženska”, in Elbereth.