Posted on

Zračna runa Kohl

Koll (izg. Kohl )

Koll, leska, se povezuje z deseto hišo, Narquelië, tehtnico, in s kraljestvom Randiel. Njena barva je polnočno modra, kamna pa sta lapis lazuli in modri safir. Njena ptica je žerjav in žival hermelin.

Ran Sarithin so randielski Vilini, nadvse ponosen in kraljevski rod in najstarejši od vilinskih zvezdnih kraljestev. Njihov glavni Mellar je Shava, ki jo imenujejo tudi Sarwen, Selle in Fanyatara, Bela boginja Zvezda in Kraljica nebes. Kelti jo imenujejo Danu, sicer pa je bila imenovana tudi Pajkovska babica, saj je ustvarila mrežo zvezdnatega nočnega neba. Njena mreža se manifestira v parih okončin gozdnega drevja, ki segajo navzgor v njeno čast. V rimski in grški mitologiji je Venera oz. Afrodita, boginja ljubezni. Za Viline je v večji meri boginja duhovne kot pa mesene ljubezni. Predstavlja lepoto v naravi in v ljubljenih, vrsto vizije ali videnja, v katero se videc zaljubi.

Runa je fonetično povezana s Futhark runo Kenaz ali “baklo”, ki pomeni ogenj žrtvovanja, ognjišče, kovačnico in stvaritev ali bolj abstraktno nadzorovano energijo. Ta ideja vključuje poželenje in strast kot pozitivni lastnosti, ki naj ju spoštujemo in si zanju prizadevamo. V tem pogledu se Shava povezuje z nordijsko boginjo Freyo. Je tudi keltska Arianrhod, boginja zvezd in Onostranstva. Njen grad je Severna krona, kjer mrtvi sede z boginjo med pesniki. Podobno se Selle smatra za učiteljico čarovnikov. Vsi vredni čarovniki in pesniki so poklicani za njeno mizo. Leskov les je svet za Selle in prežet z magično močjo. Leskini plodovi hranijo Lososa modrosti v njegovem globokem bazenu.

Runa Koll je še posebej primerna za naslednje magične uporabe:

  • krepitev modrosti;
  • krepitev lepote in privlačnosti;
  • iskanje in krepitev ljubezni;
  • zvezdno magijo vseh vrst;
  • navigacijske uroke;
  • okrepitev ustvarjalnih moči;
  • središče vseh magičnih energij.