Posted on

Nesmrtni Vilini

Bitja v skandinavski mitologiji, znana kot Alfar, in Eldar ali Quendi iz mitologije Srednjega sveta, o katerih je pripovedoval prof. Tolkien, so v sorodstvu z raso Sarith. Posameznik lahko zasledi sorodnosti med različnimi plemeni Vilinov iz Srednjega sveta in večjega dela zgodovine vilinskega zvezdnega kraljestva. Sarithi so sestavljeni iz treh ras in zvezdnih kraljestev, ki so vsi povezani z elementom Zrak. Tri kraljestva so poimenovali Randiel, Sarranis in Palanis.

Tri ustrezne rase so Sarithin Ran, Sarranxi in Valorn. Medtem ko kaligrafske črke Artorin izvirajo iz modrosti pripadnikov rase Sarithin Ran, Rianar izvira iz rase Sarranis, kjer so se napisi na kamnih, kovinah in lesu razvili do posebej visoke umetniške ravni.

Polielementna bitja treh zvezdnih kraljestev so naslednja:

  • Randiel: Ogenj Zraka (Strela)
  • Sarranis: Zemlja Zraka (Dim)
  • Palanis: Voda Zraka (Dež)

 

Opozoriti je treba, da so v kontekstu vilinske zračne narave Sarithini precej trdna in utelešena bitja v svojih odraslih oblikah, čeprav morda ne tako dolgočasna in počasna kot ljudje. V njihovem dolgem življenju pa opravijo dve ločeni metamorfozi, ki se začneta v eterični obliki, v slovenščini znani kot silfi (ki očitno izhaja iz eranorske besede sylf).

Silfi so duhovi zraka in so pogosto pritrjeni na rastline ali drevesa ter ohranjajo duhovno simbiotično razmerje. Ti so šteti med štiri elemente in delujejo kot inteligenca za zračno magijo z naravnimi silami vremena, komunikacijo in mislimi kot tudi s cvetočimi rastlinami in semeni, ki jih nosi veter. Silfi so idealistični in domiselni duhovi, vendar se običajno pojavljajo v majhni, pogosto komaj vidni obliki.

Silfi se metamorforizirajo v Viline, vendar pa v svojih zračnih oblikah lahko živijo več sto let. Tako so Vilinci efektivno otroci, a pogosto z veliko nabranimi izkušnjami. Verjetno so Vilinci v zračni obliki, kateri so Viktorijanci rekli vile; vendar pa je treba poudariti, da so silfi lahko katere koli oblike, saj so jo zmožni spreminjati glede na domišljijo tistega, ki jih v danem trenutku zagleda. Nekateri strokovnjaki NLP-pojave pripisujejo celo silfovskemu smislu za humor.

V odrasli obliki Vilini ohranijo svojo sposobnost, da se projicirajo preko svojih materialnih oblik, in mnogi so strokovnjaki v spreminjanju oblike. Njihov nastop v tej obliki je dovolj poznan:  visoka in vitka postava s koničastimi ušesi in svetlečimi telesi. Vendar pa obstajajo razlike med rasami Ran Sarithin, Sarranxi in Valorni. Ran Sarithin so skoraj vsi zlato- ali srebrnolasi in lepe polti. Sarranxi so pogosto črno- ali rdečelasi. Za Valorne je značilno, da imajo olivno polt, lasje, ki so pogosti kratki in imajo moder lesk.

Vilini sami sebe imenujejo v Eranorščini, njihovem najstarejšem jeziku, Sarithin, kar pomeni “zvezdni otrok”. Ime izraža njihovo ljubezen do astralnega sveta in elementa Zrak kot manifestacije na nebu. Ime prav tako namiguje na  globoko in starodavno sorodstvo z boginjo Shava, Kraljico zvezd, ki je v Eranorščini imenovana Selle, v Quenyi pa Varda. Vilini, ki so prišli v Srednji svet, so same sebe poimenovali Quendi, kar v jeziku Quenya pomeni “govorci”. Ime časti njihovo intenzivno ljubezen do jezika, poezije in pesmi.

Narava Vilinov je takšna, da so bili v različnih kulturah in letih opisani različno. V vseh primerih pa je dogovorjeno, da so nesmrtni, in to dejstvo je vplivalo na razvoj njihovih jezikov.