Posted on

Poldragi kristali in elementarni kovanec

Poldrage kristale so že od nekdaj uporabljali pri čaščenju raznih božanstev in ostalega. Za vas smo izbrali vsestransko uporaben ahat in ga uporabili kot dodatek pri elementarnem kovancu. V nadaljevanju bomo malce več izvedeli o samem kristalu ter njegovi uporabi.

Zgodovina:

Že Sumerci so ahate zelo cenili in jih nosili kot nakit. V obdobju največje moči rimskega imperija je bil ahat, v katerem so bile vidne plasti raznih odtenkov, tako čislan, da so ga smeli nositi le zaslužni odličniki; nosili so ga na zapestnici leve roke, povezovali pa so ga z božanstvi, ki bedijo nad vsemi vrstami sadežev. Verjeli so tudi, da jih nakit iz ahatov varuje pred trebušnimi boleznimi. Ahate so uporabljali tudi za izdelavo amuletov resnice, ki naj bi zagotavljali, da so besede tistega, ki tak amulet nosi, vedno čiste in pravilno razumljene, ter za ljubezenske uroke. Tudi Kelti so veliko uporabljali ahate, in sicer zlasti za zdravljenje kožnih bolezni. Dioscorides v peti knjigi svojega dela Materia Medica, v kateri je opisal uporabo več kot 200 mineralov, priporoča uživanje mešanice sadnega soka z ahatovim prahom, ki naj bi bila učinkovita pri zdravljenju norosti, proti turom in drugim bulam ter boleznim ledvic in jeter. Plinij je bil mnenja, da s sežiganjem ahatov lahko odvrnemo nevihto, medtem ko Camillo Leonardo v delu Speculum Lapidum (1502) trdi, da nošenje ahata varuje pred bliski in viharji – v ta namen so kmetje pritrdili ahate nad vhodna vrata svojih domov. V nekaterih predelih Evrope so kmetje takrat, ko je bil čas za oranje, ahate privezali za rogove živine ali na konjsko vprego v veri, da jim bo to prineslo bogato žetev. V magijsko moč ahatov so verjeli tudi Vikingi – s pomočjo ahatov so izvajali poseben ritual, kadar so želeli najti izgubljene stvari, zaklade itd. Vikinško sekiro (z rezilom ne obeh straneh) so najprej nad ognjem segreli, da je zažarela. Nato sp ročaj sekire zasadili v zemljo, na vrh kovinskega dela med obe rezili pa previdno položili okrogel ahat. Če je ahat padel s sekire, so smer padca razumeli kot namig, na kateri strani naj iščejo. Veliko manj upov, da bodo izgubljeno stvar našli, pa je bilo takrat, kadar je ahat ostal na sekiri. Ahati, v sredini katerih je voda, naj bi povečevali plodnost tako pri moških kot ženskah in lajšali porod, izredno ugodno pa delujejo tudi na rast rastlin.

Uporaba danes:

Na duhovni in mentalni ravni ahati spodbujajo ozaveščanje življenjskih izkušenj, pozitiven odnos do medsebojnih razmerij in osredotočenost na tisto, kar je pomembno; za te učinke je dovolj že sama prisotnost ahatov v bivalnem prostoru, saj spremembe v nas povzroča že sam pogled na pestre oblike in prijetne barve ahatov. Na fizični ravni pa je pomembna predvsem vloga ahata pri spodbujanju regeneracije in rasti. Ahati, ki v jedru vsebujejo kameno strelo, stimulirajo spomine na prejšnja življenja. Zaradi pasaste strukture, sestavljene iz različnih kremenov, delujejo ahati na različne organe. Uporabljamo jih kot eliksir, z direktnim polaganjem na prizadeto mesto, močna pa je tudi meditacija v krogu iz ahatovih koščkov. (povzeto po Lunin.net)

Barvo poldragega kristala izberete na podlagi tabele in na ta način zagotovite učinkovito delovanje amuleta v željeni smeri. Seveda lahko izberete še Run Valdr runo ter na ta način to še izboljšate.