Posted on

Pregled Rún Valdr run

Osnovna runa FEHU:
Skandinavsko Fe, angl. Feoh, gotsko Faihu – vladanje. Runa osebnosti in blaginje. Runa ima moč transformirati energijo, jo zbrati in usmeriti k željenemu cilju v smislu materialnih dobrin. Simbolizira Ogenj, energijo „Velikega izbruha“ in ognjene strele v divjini. Vpliva na rast denarnega bogastva, zaščito premoženja. V kombinaciji z drugimi runami potencira moč in hitrost delovanja.
Osnovna runa URUZ:
skand. Urr, angl. Ur, got. Urus – bik, tur. Runa moči, magične, erotične in elementarne energije. Deluje kot katalizator kozmične energije.Uporablja se pri zdravljenju, kadar je potrebno v življenje pritegniti dodatno energijo. Krepi voljo in privlači v življenje nove situacije. V težkih situacijah transformira dodatno moč in multicipira našo voljo.
Osnovna runa THURISAZ:
skand. Thurs, angl. Thorn, gotsko Thauris – dvojni pomen: velikan in vrata. Tursi pri Slovanih so voloti, v antiki titani, torej gre za starodavne bogove velikane. Runa usmerja kozmično energijo zaščite in se uporablja kot zakletev pred čarovnijami in prekletstvi. Deluje kot zaščita in obramba, nevtralizacija nasprotnikov in ljubezenska magija. V kombinaciji z runami zaščite nudi popolno varnost.
Osnovna runa ANSUZ:
skand. Us, angl. Us, gotsko Ansus – poslanstvo. Je ena najmočnejših run, nekakšen šaman, potujoč med svetovi. Lastnost te rune je poslanstvo – runa veže energije, ki nam dajejo jasnost misli, modrost, samozaupanje, srečo pri izpitih in poslovnih razgovorih. Deluje tudi na povečanje aktivne magične energije. Ne priporoča pa se v kombinaciji z drugimi runami.
Osnovna runa KENAZ:
skand. Kaun, angl. San, gotsko Kanu – plamen, bakla. Runa odpustitve in razkritja. Vzpodbuja osredotočenje volje. Ženske jo uporabljajo pri spočetju, da bi predale otroku željene lastnosti. Umetniki jo uporabljajo za jasnost izražanja in ustvarjalnost. Preganja temo nevednosti. Nudi zaščito tistim, ki se ukvarjajo z okultizmom in magijo.V ljubezni potencira strast in stabilnost.
Osnovna runa GEBO:
skand. Geofu, gotsko Giba – dar. Runa enosti nasprotij, partnerstva in daru. Pogosto se uporablja v ljubezenski in seksualni magiji, ker ima v sebi enost ženskega in moškega principa in omogoča končanje notranjih konfliktov med partnerjema. Zakletve delujejo na ravnovesje duhovnega in fizičnega pola človeka. Pomaga najti pravega partnerja, prinaša zadovoljstvo in srečo. Vzpostavlja vez s starodavnim, modrim delom človekove duše.
Osnovna runa WUNJO:
skand. Wynn, gotsko Winja – radost. Svetla, radostna runa z magično močjo vplivanja na ugoden razplet dogodkov in izpolnitev zastavljenega cilja. Sproži pretok energije, ki vzpostavi zadovoljstvo na vseh področjih, še posebej v ljubezni in karieri. Prinaša tudi uspeh na potovanjih. Krepi avtoriteto, izponjuje želje.
Osnovna runa HAGEL:
skand. Hagl, angl. Hagl, gotsko Hagl – toča. Runa porušitve. Povezana je z naravnimi silami destrukcije, rušenja, trganja, stihijo. Pri naravnih katastrofah nastajajo hitri pljuski energije, analogni energiji te rune. Ta runa je sposobna odstraniti negativne vplive.Če človek neprestano premleva svojo nesrečno situacijo, se podzavestno pripravi na še večjo nesrečo. Zakletev s to runo odstrani formiranje negativnih modelov.
Osnovna runa NAUTHIZ:
skand. Naup, ang. Nied, gotsko Nauths – nuja, potrebnost. Mogočna runa, ki izraža „ogenj želja“, ki je lahko uničujoč ali osvobajajoč. Runa predstavlja osvoboditev od nuj, odvisnosti in usodnosti. Usmerja energije v premagovanje odvisnosti, nezgod, iskanje potrebnega partnerja. Deluje kot zaščita, omogoča vzdržnost pri emocijah, nevtralizira zavist in pomaga pri odstarnitvi nesoglasij in sporov
Osnovna runa ISA:
skand. Iss, ang. Is, gotsko Eis – led. Runa ledu v dobesednem in prenesenem pomenu: uporablja se za zamrznitev, premor, zaviranje bolezni,… Runa ustvari okrog situacije ali človeka magični ledeni oklep in zamrzne dogajanje, ki je v toku. Z njeno pomočjo je možno ustaviti ali odpraviti negativne procese. Je ena najmočnejših magičnih run.
Osnovna runa JERA:
skand. Aar, nagl. Yera, gotsko Jer, leto, pridelek. Simbolizira razvojni cikel leta, katerega zaključek je pridelek. K pomoči te rune se je smiselno zateči, kadar čakamo na rezultate – npr. Pri finančnem vlaganju, zaključku projekta.. Zakletev naredimo pred pristopom k temu projektu in runo nanesemo na katerikoli predmet, ki je dejaven v tem procesu. Pomaga pri uresničitvi dogodkov, pri pravnih odvetniških vprašanjih, privablja izobilje. Uresničuje princip: vse kar je zasejano, mora biti tudi požeto.
Osnovna runa EIWAZ:
skand. Yr (bor), ang. Eoh (tisa), gotsko Eiws (zaščita). Runa obrambe, zaščite, premagovanja. K silam te rune so se zatekli s ciljem, da bi prodrli v skrivnosti življenja in smrti, pa tudi, da bi vzpostavili povezavo s prejšnjimi življenji. To je runa modrosti in transformacije. Deluje tudi kot zaščita zase in za druge.
Osnovna runa ALGIZ:
skand. Elgr (los), angl. Eolhs, gotsko Algs. Runa zaščite v smislu zaščite pred tujimi slabimi nameni, klevetanjem, zavistjo, pokvarjenostjo, zlom. Runo so pogosto vrezovali na orožje in ščite, da bi si zagotovili varnost in zmago v spopadu. Oblika spominja na človeka, ki kliče bogove ali se polni s kozmično energijo in zato jo opredeljujejo kot most med bogovi in ljudmi. Na vhodnih vratih ščiti dom pred zlimi silami, vlomilci in hudobijo.
Osnovna runa PERTHRO:
skand. Peorp, got. Painthra – to, kar je skrito. Runa magične posvetitve in prehoda čez smrt v novo rojstvo. Vpliva na proces spremembe lastnosti zavesti na kateremkoli nivoju. Deluje na razdor med astralnimi vezmi med človekovo preteklestjo in sedanjostjo. Uporablja se za cilje, povezane s finančnimi investicijami, za iskanje izgubljenih predmetov in na duševno zdravje v toku zdravljenja.
Osnovna runa SOWILO:
skand. Sol, angl. Sygil, gotsko Sauil – sonce. Runa zmage, mogočnosti, celote in sinteze nasprotij. Uporablja se kot pomoč pri razjasnitvi nejasne situacije in pravilni rešitvi. Transformira negativno duhovno izkušnjo, deluje na krepitev magičnih sil in daje podporo človeku, ki se je odločil spremeniti samega sebe in svet. Uporablja se za zdravljenje, čiščenje čaker, prinaša videnje, zmago in uspeh. Priporoča se jo na amuletu in kot vizualizacijo pri meditaciji.
Osnovna runa TIWAZ:
skand. Tyr, angl. Tir, got. Teiws – runa je posvečena Tjuru (Tivu), bogu vojne. Runa zaščite, ki so jo risali na orožje, da bi se obvarovali v borbi s sovražnikom, v prenesenem pomenu s temnimi silami in kaosom. Runa zmage simbolizira kralje in vodje, vzrajnost v borbi, tudi v borbi za pravičnost in zmago na vseh področjih.
Osnovna runa BERKANO:
skand. Biarkan, ang. Beorz, got. Bairkan – breza. Runa rasti. To je runa Velike Matere in osnovna runa plodnosti. Ščiti domove, polja, družinsko ognjišče. Uporablja se za zdravljenje neplodnosti, ženskih težav in lajšanje bolečin pri porodu. Pomaga pri uspešni rešitvi problemov pri vzgoji otrok.
Osnovna runa EHWAZ:
skand. Eoh, gotsko Aihos – konj. Runa sprememb in gibanja, premika iz mrtve točke. Pomaga pri zdravljenju kroničnih bolezni. Močna transfrormacija energij, ki človeka odrešijo neplodnih razmišljanj. Na mističnem konju Ehwazu je Odin potoval med svetovi. Meditacija s to runo mogoča mistična in šamanska duhovna potovanja. Runa varuje popotnike, predvsem tiste, ki potujejo po vodi. Potencira energijo v smeri cilja.
Osnovna runa MANNAZ:
skand. Mapr, ang. Man, got. Mann – človek. Runa osebnega jaza, notranje magične posvetitve. Runa se redko uporablja sama, če pa že, pa igra vlogo rune pomoči in podpore. Združuje intuicijo in logiko in krepi razum, da bi našel pravilno rešitev. Izboljšuje spomin, lajša glavobol. V kombinaciji z drugimi runami deluje kot podpora pri pravilni odločitvi in razpletu.
Osnovna runa LAGUZ:
skand. Legr, angl. Lagy, got. Lagus – voda. Runa notranjega magičnega kroga. V ruski vedski tradiciji je to zank boga Simarglu, ki povezuje ljudi in bogove. Osnovna značilnost te rune je njeno delovanje na povečanje psihičnih in paranormalnih sposobnosti. Deluje pri učenju tajnih naukov in pri kontaktu z drugimi nivoji zavesti.To je ženska runa, ki predstavlja žensko močnega energijskega tipa.
Osnovna runa INGWAZ:
skand. Ingvi, angl. Ing, got. Ing, Iggws – Ingvi, runa plodnosti, ena najmočnejših run. Posvečena bogu plodnosti Inguzu. Predstavlja soproga Matere Zemlje. Uporablja se kot runa rodovitnosti, osvobaja spečo, neaktivirano energijo, povečuje rodnost človeka in narave, pospešuje ustvarjalnost, zdravljenje in celjenje ran.
Osnovna runa DAGAZ:
skand. Dag, angl. Day, got. Dags – dan. Zelo svetla runa, simbolizira razcvet in izobilje in je runa zaključka. Pripomore k končanju temnega obdobja v življenju.Prinaša sporočilo: „Danes je prvi dan novega življenja.“. Uporaba te rune sanje transformira v resničnost.
Osnovna runa OTHALA:
ang. Epel, got. Othal – razdelitev. Družinska runa, ki daje informacijo o rodovnem dogajanju.Naše stopnja zavesti nam onemogoča, da bi rune prepoznali na kognitivni ravni, vendar runski zapis vseeno deluje, mčeprav možgani informacije na zavestni ravni ne prepoznavajo.Ta runa na vhodnih vratih ščiti družino in rod pred negativnimi vplivi. Uporablja se pri zdravljenju starejših ljudi, pri zaščiti premoženja, krepi družinske vezi.
Rún Valdr simbol GRISHTOR:
Izjemno močan simbol, je simbol vsega svetega. Ima moč, da napravi stvari svete in jih na ta način očisti vsega slabega. Je simbol moči, svetlobe in čistosti. Podoben je sončevem kolesu, ki ima mnogo povezav z božanskim. Uporablja se kot simbol na oltarjih ali vrelcih in seveda doma. Je edini simbol, ki je zlate barve.
Rún Valdr simbol FREY-TAY:
Je celosten simbol oziroma celotna ekspresija ljubezni, bodisi romantične, platonične ali ljubezni znotraj družine. Podoben je simbolu Greel-ya, vendar je ta simbol bolj naravnan na ljubezen med ljudmi. Lahko se uporablja za učvrstitev ali zdravljenje razmerij ali kot pomoč pri končanju razmerij ali pri smrti ljubljenih oseb.
Rún Valdr simbol GREEL-YA:
Greel-ya simbol se uporablja kot pomoč pri astralnih potovanjih. Uporabi se ga pred astralnim potovanjem z namenom močnejšega doživetja. Predvsem se ga uporablja za namene magičnih objektov, ki jih nato lahko držimo v roki med astralnim potovanjem.
Rún Valdr simbo IDUNNATH:
Ta simbol se uporablja pri restoraciji stvari, fizičnih ali čustvenih. Ime je podobno boginji Idun (Idunna), katera je čuvala zlata jabolka Aesir, ki so ohranjala bogove mlade.
Rún Valdr simbol KOLTAI:
Simbol ultimativne protekcije. Je najmočnejši simbol na področju zaščite in ustvarjanja barijer pred vsemi vrstami slabih delovanj. Predvsem uporaben pri izdelavi magičnih objektov, amuletov ali talismanov.
Rún Valdr simbol NASH TOR:
Simbol, ki pomaga pri zmanjševanju telesne teže in težavah, ki nastopijo pri tem. Izredno uporaben pri zelo vsakdanjih težavah. Predvsem uporaben pri izdelavi magičnih objektov, amuletov ali talismanov.
Rún Valdr simbo ROWEEN:
Simbol, ki pomaga pri težavah pri sproščanju oz. stiku s samim seboj. Izredno uporaben predvsem pri posameznikih, ki se ne znajo sprostiti in “odklopiti” od zunanjega sveta in najti stik s svojim jazom. Predvsem uporaben pri izdelavi magičnih objektov, amuletov ali talismanov.
Rún Valdr simbol NAGLOR:
Simbol, ki pomaga pri migrenah in težavah, ki le-to spremljajo. Uporaben je tudi pri ostalih vrstah težav npr. pokaže lahko, da težava ni v bolezenskem stanju ampak v jemanju napačnih zdravil… Predvsem uporaben pri izdelavi magičnih objektov, amuletov in talismanov.
Rún Valdr simbol KORGON:
Simbol, ki pomaga pri depresiji in težavah, ki le-to spremljajo. Uporaben je tudi pri ostalih vrstah težav npr. pokaže lahko pot iz tega začaranega kroga, pokaže možnosti, ki jih prej nismo videli. Predvsem uporaben pri izdelavi magičnih objektov, amuletov in talismanov.
Rún Valdr simbol VORNALAH:
Simbol, ki pomaga pri samopodobi in težavah s samozaupanjem. Izredno uporaben pri tremi pred javnim nastopom ali pri ostalih težavah nastopanja v javnosti. Predvsem uporaben pri izdelavi magičnih objektov, amuletov in talismanov.
Poleg zgoraj navedenih run in simbolov obstajajo še mnoge druge, ki pa imajo bolj specifične načine uporabe. Če ste v dvomih pri izbiri, pa nas seveda kontaktirajte in izbrali bomo primerno runo za vas. Povzeto po Run Valdr priročniku Rodney Cox-a in Vedskih runah.